Jagody – samo zdrowie – kuracjusz24.pl
Chyba każdy wie, jak smakują jagody. Tymczasem o dobroczynnym wpływie na zdrowie tych leśnych owoców nie zawsze pamiętamy. A powinniśmy.
Jagody zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C, dużo składników mineralnych, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Świeże owoce działają rozluźniająco przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowo. Przeciwdziałają zapaleniu jamy ustnej. Owoce suszone podaje się do leczenia biegunek. Liście wykorzystuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego.
Te leśne owoce, będące źródłem naturalnych antyutleniaczy wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi. Głównie dzięki antocyjanom – barwnikom, które powodują, iż jagody są niebieskie, mają one również pewien wpływ na zahamowanie procesu starzenia, poprawiają funcjonowanie mózgu oraz zapobiegają chorobie Alzheimera. Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Spożywanie jagód jest polecane kierowcom i osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.
To owoce niskokaloryczne. 100 g jagód to tylko 60 kcal. Wykorzystuje się je też jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi – redukują zły cholesterol, (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL).
Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo – naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości.
Należy jednak pamiętać o tym, żeby nie spożywać tych smacznych i zdrowych owoców po zerwaniu prosto z krzaka. Jagody zawsze należy myć przed zjedzeniem, żeby nie narazić się na groźną chorobę – bąblowicę.
Źródło: GK24.pl
Autor: Magdalena Mikołajczyk, magda.mikolajczyk@gk24.pl
3 801 wizyt(y)