Aktualności

Sanatorium turnusy rehabilitacyjne

Miód akacjowy
Jeśli zgaga ci doskwiera,
jeśli wrzód w żołądku wzbiera,
miód z akacji cię wspomoże,
śluzu doda, kwasy wzmoże. icon_smile-8070569
Jerzy Gala

Jednym z najbardziej lubianych gatunków miodu jest miód akacjowy. Jest on pozyskiwany w czerwcu, w okresie kwitnięcia robinii akacjowej, jak również maliny, jeżyny, śnieguliczka, kruszyny i innych krzewów. To co najbardziej wyróżnia miód z akacją od innych to jego charakterystyczna, jasno słomkowa barwa. W postaci płynnej (patoka) jest bardzo jasny, czasami nawet bezbarwny, a po krystalizacji (krupiec) przybiera on barwę białą, albo jasno żółtą. Proces krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód może pozostać przez kilka miesięcy w postaci płynnej (dzięki dużej zawartości fruktozy). W skład miodu wchodzą fruktoza, flawonoidy (robininę i akacetynę), olejek eteryczny (linalol, far-nezol, piperonal (zwany też heliotropiną)), kwas syryngowy i śluzy. Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość związków mineralnych. Z uwagi na swój słodki smak, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym słodycze, a zwłaszcza dzieciom.
Miód akacjowy ma szerokie zastosowanie lecznicze:

  • przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, wzmaga wydzielanie śluzu (osłania błonę śluzową żołądka przed kwasem żołądkowym), pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy,
  • zapobiega schorzeniom nerek i dróg moczowych, działa moczopędnie i bakteriobójczo,
  • zalecany jest również w czasie przeziębienia, a zwłaszcza w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych,
  • polecany jest przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym i osłabieniu organizmu, posiada działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością, ale też wzmacnia nasz ustrój w chwilach wyczerpania chorobami. Zawiera substancje chroniące i usprawniające układ sercowo-naczyniowy.
  • stosuje się go także w leczeniu chorób skóry, gdyż bardzo dobrze wpływa na gojenie się i likwidowanie zakażeń.