Aktualności

Sok z czarnej porzeczki Autor Jakub Babicki

czarna-porzeczka-320x221-4270624

Owoce czarnej porzeczki zasobne są w szereg różnych substancji. Owoce (na 100g) są bogatym źródłem: witaminy C  (400mg), witamin z grupy B (120mg), witaminy A (1100 j.m.), witaminy P (1000mg), witaminy K (1800ug),  pektynianu wapnia, soli mineralnych (2-4%), kwasów organicznych, garbników, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki  takiemu zróżnicowanemu składowi wysokiej jakości sok z czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwwirusowe,  przeciwbakteryjne, żółcipędne, grzybobójcze, napotne, przeciwgorączowe i ogólnie wzmacniające.

Sok jest dobrym środkiem odżywczym i regenerującym organizm przy deficytach mikroelementów i witamin, a także  towarzyszącym temu chorobom. Ponadto składniki aktywne owoców działają przeciwobrzękowo, odtruwająco,  wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Na uwagę zasługuje również aktywność jelitowa soku  porzeczkowego, która wyraża się w działaniu rozkurczowym, przeciwgnilnym, przeciwbiegunkowym, a także  pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Dzięki temu reguluje przemianę materii,  pobudza apetyt i łagodzi różnego typu dolegliwości ze strony jelit.

Wskazania: zakażenia i zapalenia układu moczowego i pokarmowego, kamica moczowa i żółciowa, krwiomocz,  przeziębienie, infekcje i nieżyt układu oddechowego, gorączka, anemia, osłabienie organizmu, zatrucia, dna  moczanowa, reumatyzm, alergie, nudności, choroby skórne.

61 wizyt(y)

sr-fb-share-9717309 sr-print-7962142sr-pdf-1900828sr-email-8876530