Rehabilitacja Sanatorium

Sanatoria i uzdrowiska

Sanatorium turnusy rehabilitacyjne

Rehabilitacja sanatoria i turnusy rehabilitacyjne w uzdrowiskach

Sanatorium z ZUS (3 wpisów)

Topic tags: sanatorium, zus
  • Profile picture of kazeka kazeka said 12 mies. temu:

To nic nie kosztuje, a wyjazd już za 8 tygodni!!! podstawą do leczenia sanatoryjnego jest art. 69 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 października 2001 r. Jak to zrobić? Jeśli jesteś na granicy, starać się o rentę, lub podratować swoje zdrowie i pozostać w aktywności zawodowej, wybierz się do lekarza (może być to lekarz pierwszego kontaktu), jeśli on uzna, że są powody, wypisze Ci wniosek o przeprowadzenie rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej. Kto ma powody do takiego leczenia? 1. ubezpieczeni zagrożeni całkowitą lub częściową niezdolnością do pracy, 2. Osoby, które już zachorowały i są na zasiłku chorobowym albo przebywają na świadczeniach rehabilitacyjnych, (W przypadku osoby chorej przebywającej na świadczeniu rehabilitacyjnym musi być spełniony jeden warunek – lekarz orzecznik musi stwierdzić, że dana osoba ma szansę na powrót do pracy.) 3. Osoby pobierające rentę okresową z tytułu niezdolności do pracy. Co dalej z wnioskiem? Wniosek i aktualne badania (dokumentacje medyczna), potwierdzające nasz stan zdrowia, zanosimy do swojego oddziału ZUS, składamy i czekamy, aż wezwą nas do lekarza orzecznika, który taki wniosek uzna za zasadny lub nie… Bywa, ze skierowanie do sanatorium dostaniemy bez wizyty u orzecznika (w trybie zaocznym), bowiem wystarczy dokumentacja medyczna, lub historia naszych zwolnień lekarskich. Leczenie stacjonarne czy ambulatoryjne? Bywa i tak, że zamiast wyjazdu do sanatorium o które się staramy, ZUS wskaże nam ośrodek w naszym miejscu zamieszkania, do którego będziemy sobie dochodzi na wskazane zabiegi. Drogi czytelniku, to tylko wstępne informacje, czasem nim cała machina pójdzie w ruch, wybierz się do swojego odziału ZUS i spytaj o “rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej”, bo np. osoby przebywające na stałej rencie, bez rokowań na powrót do pracy, raczej muszą się wybierać do sanatorium z NFZ. wykaz ośrodków sanatoryjnych i profile leczenia: http://kuracjusz24.pl/2011/05/05/polskie-sanatoria

• Profile picture of Maciek Maciek said 11 mies., 3 tygodni temu:

Tak się zastanawiam że, chyba jedynym dobrym co może się trafić zwykłemu prostemu człekowi w Polskim lecznictwie, to własnie wyjazd do sanatorium. Jeśli chodzi o wyjazd z ZUS, to oczywiście tej instytucji musi się to opłacić (wyjazdy w ramach prewencji). Kiedy już jednak w ośrodku się znajdziemy te jest tylko lepiej, nie mam wiedzy o wszystkich ośrodkach, ale te w których byłem, mimo niedogodności (Bałtyk w Świnoujściu to jeszcze komuna, a w Kombatancie w Kołobrzegu trwał remont). Każdy z tych wyjazdów wnosił coś fajnego, nowi ludzie, nowe tereny, najcześciej bardzo atrakcyjne. Po powrocie szybko się zapomina o tym co było złe, w pamieci zostają te wyselekcjonowane dobre chwile, no i jak człowiek raz posmakuje, to chce się pojechać kolejny…

Czy ktoś temu zaprzeczy? :)

• Profile picture of Reklama Reklama said 11 mies., 3 tygodni temu:

Może ktoś mi podpowie jak przekonać rodziców by wybrali siędo sanatorium, myślę że jeśli siętam już znajda to będą bardzo zadowoleni ale nie mogę ich do tego przekonać :(