Witamina K
Sok z czarnej porzeczki Owoce czarnej porzeczki zasobne są w szereg różnych substancji. Owoce (na 100g) są bogatym źródłem: witaminy C (400mg), witamin z grupy B (120mg), witaminy A (1100 j.m.), witaminy P (1000mg), witaminy K (1800ug), pektynianu wapnia, soli mineralnych (2-4%), kwasów organicznych, garbników, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki takiemu zróżnicowanemu składowi wysokiej jakości sok […] |
Z pokrzywy przyrządzić możemy wielopostaciowe leki ziołowe. Osobiście jestem smakoszem pokrzywy i chętnie dodaje ją do jedzenia, a także przyrządzam lekarstwa. Nie będę jednak zbyt oryginalny w tym miejscu i głos oddam wybitnemu specjaliście Dr Henrykowi Różańskiemu, który doskonale wyszczególnił co i jak możemy z pokrzywy zrobić: Pokrzywa zwyczajna przygotowanie surowców Sok z pokrzywy stabilizowany […] |
Tłuszcz tak jak wszystkie inne składniki odżywcze jest bardzo ważny dla naszego organizmu, ale musimy pamiętać żeby spożywać go w małych ilościach i wybierać takie produkty, które dostarczą nam tłuszcz zdrowy jak np. oliwy, orzechy, ryby. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dieta ludzi na całym świecie była bogata w ryby. |
Ludzie żyjący w okolicach M. Śródziemnego (Włosi, Grecy, Hiszpanie) są mniej otyli, rzadziej też dopadają ich choroby układu sercowo-naczyniowego (krążenia) i rak. |
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję