Soki
Sok z czarnej porzeczki Owoce czarnej porzeczki zasobne są w szereg różnych substancji. Owoce (na 100g) są bogatym źródłem: witaminy C (400mg), witamin z grupy B (120mg), witaminy A (1100 j.m.), witaminy P (1000mg), witaminy K (1800ug), pektynianu wapnia, soli mineralnych (2-4%), kwasów organicznych, garbników, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki takiemu zróżnicowanemu składowi wysokiej jakości sok […] |
Sok z Aronii Owoce z aronii są bogatym źródłem pektyn (0,6-0,75%), cukrów (do 10,8%), kwasów organicznych (0,7-1,3%). Około 100 ml soku zawiera 12 mg żelaza i 0,0064 mg jodu. W soku znajdziemy również mangan, molibden i miedź. Bioflawonoidy zawarte w owocach wykazują działanie przeciwwysiękowe i ochronne na naczynia krwionośne. Poza tym owoce są pokaźnym źródłem antocyjanów […] |
Sok z Rokitnika Rokitnik to znana i niezwykle ceniona od dawna roślina lecznicza, zwana „złotem Syberii”. Owoce rokitnika zasobne są w witaminy z grupy B, witaminę E (do 150mg%), witaminę C (50-200 mg%), karotenoidy, czyli prowitaminę A (do 250 mg%). Zawierają również do 8-14% oleju tłustego, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (głównie […] |
Jedną z mniej znanych cech wiśni jest to, że są naturalnym źródłem melatoniny, hormonu, który pomaga w regulacji cyklu snu. |
Z pokrzywy przyrządzić możemy wielopostaciowe leki ziołowe. Osobiście jestem smakoszem pokrzywy i chętnie dodaje ją do jedzenia, a także przyrządzam lekarstwa. Nie będę jednak zbyt oryginalny w tym miejscu i głos oddam wybitnemu specjaliście Dr Henrykowi Różańskiemu, który doskonale wyszczególnił co i jak możemy z pokrzywy zrobić: Pokrzywa zwyczajna przygotowanie surowców Sok z pokrzywy stabilizowany […] |
Sok żurawinowy chroni drogi moczowe przed zakażeniem, tworząc energetyczną barierę osłaniającą komórki przed chorobotwórczymi bakteriami – informuje pismo „Colloids and Surfaces”. Sok żurawinowy to znany od pokoleń środek zapobiegający infekcjom dróg moczowych. Może też łagodzić stany zapalne dziąseł czy dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Regularne picie soku z żurawin podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu i zapobiega […] |
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję