Sok z Rokitnika Autor Jakub Babicki
Rokitnik to znana i niezwykle ceniona od dawna roślina lecznicza, zwana „złotem Syberii”. Owoce rokitnika zasobne są w witaminy z grupy B, witaminę E (do 150mg%), witaminę C (50-200 mg%), karotenoidy, czyli prowitaminę A (do 250 mg%). Zawierają również do 8-14% oleju tłustego, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (głównie maleinowy i szczawiowy, a także cytrynowy i jabłkowy), sole mineralne (żelazo, fosfor, mangan, krzem, azot, bor i wapń).Sok z owoców rokitnika to przede wszystkim cenny środek odżywczy, witaminizujący, immunostymulujący i przeciwzapalny. Karoteny zawarte w owocach, a także niektóre karotenoidy przekształcane są w przewodzie pokarmowym w witaminę A, która chroni i reguluje funkcje wydzielnicze skóry i błon śluzowych. Z kolei tokoferole są dobrym środkiem zapobiegawczym przed zmianami zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi i skurczowymi w naczyniach krwionośnych i skórze. Dzięki temu sok z rokitnika może być stosowany jako środek ochronny na mięsień sercowy (przeciwzawałowo), a także w profilaktyce zmian miażdżycowych. Poza tym będzie cennym środkiem wzmacniającym przy spadku odporności, gorączce, przeziębieniu i grypie. Z racji bogatego składu chemicznego będzie pomocny w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wewnątrzustrojowych stanów zapalnych, przewlekłych biegunkach, okresie ciąży i karmienia, postępującym gośćcu, czy krwawieniach naczynkowych.Wskazania: miażdżyca i stany przedmiażdżycowe, profilaktyka stanów przed i pozawałowych, schorzenia układu krążenia, niedokrwistość, osłabienie i słaba wydolność mięśnia sercowego, anemia, osłabienie organizmu, zaburzenia krążenia, przeziębienie, grypa, niedobór witamin i mikroelementów, wrzody żołądka, krwawienia naczynkowe, gorączka, spadek odporności, infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, choroby skóry.
59 wizyt(y)