Sok z czarnej porzeczki Autor Jakub Babicki
Owoce czarnej porzeczki zasobne są w szereg różnych substancji. Owoce (na 100g) są bogatym źródłem: witaminy C (400mg), witamin z grupy B (120mg), witaminy A (1100 j.m.), witaminy P (1000mg), witaminy K (1800ug), pektynianu wapnia, soli mineralnych (2-4%), kwasów organicznych, garbników, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki takiemu zróżnicowanemu składowi wysokiej jakości sok z czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, żółcipędne, grzybobójcze, napotne, przeciwgorączowe i ogólnie wzmacniające.
Sok jest dobrym środkiem odżywczym i regenerującym organizm przy deficytach mikroelementów i witamin, a także towarzyszącym temu chorobom. Ponadto składniki aktywne owoców działają przeciwobrzękowo, odtruwająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Na uwagę zasługuje również aktywność jelitowa soku porzeczkowego, która wyraża się w działaniu rozkurczowym, przeciwgnilnym, przeciwbiegunkowym, a także pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Dzięki temu reguluje przemianę materii, pobudza apetyt i łagodzi różnego typu dolegliwości ze strony jelit.
Wskazania: zakażenia i zapalenia układu moczowego i pokarmowego, kamica moczowa i żółciowa, krwiomocz, przeziębienie, infekcje i nieżyt układu oddechowego, gorączka, anemia, osłabienie organizmu, zatrucia, dna moczanowa, reumatyzm, alergie, nudności, choroby skórne.
61 wizyt(y)