Lampka wina, może dwie – kuracjusz24.pl
No tak, co tu robi wino, toć to strona dla ludzi z jakąś ciekawa historia zdrowotną Wino i zdrowie, czy to dobre połączenie? A może to artykuł sponsorowany, jakaś ukryta reklama hurtowni lub producenta wina? Nie!!!
Lampka wina, może dwie
Liczne naukowe badania potwierdziły, że regularne, umiarkowane spożycie wina, obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, zmniejsza krzepliwość oraz obniża ciśnienie. Jednym słowem obniża ryzyko chorób serca i układu krążenia. Fajnie, prawda :)?
W winie jest około 80% wody, reszta to różne związki, ich ilość i proporcje, zależą od gatunku winogron, czasu w jakim są zbierane i wielu innych czynników związanych z sama fermentacja. W ilościach mniejszych czy większych są takie perełki jak resweratrol, to związek który posiada właściwości antygrzybiczne i przeciwutleniacze, zmniejsza też ryzyko występowania nowotworów. Mówi się też, że związek ten spowalnia procesy starzenia. Lampka wina, potrafi zmniejszyć apetyt, a wypita do posiłku ułatwia trawienie, sprawia więc, że łatwiej zgubić kilogramy.
Ufff, wino to ciekawy temat, dlatego na pewno do niego wróce…
2 237 wizyt(y)