Czosnek naturalny antybiotyk- właściwości, leczenie – kuracjusz24.pl
Od tysięcy lat cieszy się uznaniem jako przyprawa i roślina lecznicza. Jego różne odmiany można z powodzeniem uprawiać na działce i w przydomowym ogródku. Jedne z nich dla ozdoby, inne dla wzbogacenia naszej codziennej diety.
Coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że czosnek może odgrywać znaczącą rolę w ograniczania niekontrolowanych procesów komórkowych prowadzących do powstawania raka. Główną rolę odkrywają tu składniki czosnku, które kolidują z komórkami nowotworowymi i ograniczają ich proliferację.
W jednym z badań stwierdzono, że ludzie żyjący we Włoszech, którzy z chęcią spożywają potrawy z dodatkiem dużej ilości czosnku, znacznie rzadziej chorowali na taka żołądka niż ludzie żyjący w innych krajach.
W innym badaniu prowadzonym na zwierzętach przez J. Miller’a, stwierdzono, że czosnek zmniejszał ryzyko występowania raka sutka oraz raka jelita grubego o ok. 70%.
W związku z powyższym nie dziwi, że czosnek ciągle znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu rozmaitych chorób.
Czosnek korzystny wpływ:
- Działanie jelit
nieżyt jelit, biegunka, wzdęcia, skurcze, ameboza, pasożyty jelit (owsiki, tasiemce, glisty ludzkie). - Układ oddechowy
nieżyt oskrzeli, rozedma płuc, gruźlica, angina, grypa, zapalenie gardła, dziąseł, migdałków. - Poziom cholesterolu
obniża poziom tłuszczów powodujących wapnienie tętnic. - Nadciśnienie.
- Rozszerzenie naczyń krwionośnych.
- Przemianę materii.
- Potencję.
- Zatrucie ołowiem i metalami ciężkimi.
- Ogólne wzmocnienie organizmu.
Przeciwwskazania:
- karmienie piersią,
- ciąża,
- niskie ciśnienie,
- ostre nieżyty żołądka i jelit, problemy z krzepnięciem krwi,
- cukrzyca,
- zażywanie niektórych lekarstw.
Czosnek jest stosowany w różnych postaciach, jako świeży, suszony, liofilizowany, sproszkowany lub kapsułkowany. Najbardziej aktywny jest świeży rozdrobniony. Poddany obróbce termicznej traci swoje właściwości bakteriobójcze, zachowuje jednak aktywność przeciwgrzybiczą i działa jako antyutleniacz, przeciwdziałający arteriosklerozie, starzeniu się i nowotworom.
Ciekawostka
Po zjedzeniu czosnek wydziela charakterystyczny zapach. Można sobie z tym radzić jedząc tymianek, mięta, goździki, miód, trybulę ogrodową, jabłko, seler, kminek, zielona fasola lub pijąc czerwone wino.
Uwaga: posty w serwisie kuracjusz24.pl mówiące o ziołach i roślinach leczniczych mają charakter poglądowy i zawarte w nich informacje, nie są wystarczające do samodzielnego ich stosowania. Pamiętaj że przed podjęciem terapii ziołami i roślinami leczniczymi należy skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym (rodzinnym).
513 wizyt(y)