Aktualności

Zdrowo Żyj



tarczyca-7638384

Tarczyca – jej choroby to problem 20-30 proc. Polaków. Choroby tarczycy dotyczą 20-30 proc. Polaków, z czego 15 proc., tj. ponad milion osób o tym nie wie – alarmowali endokrynolodzy na wtorkowej konferencji prasowej, zapowiadającej obchodzony w Polsce po raz pierwszy Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy.



gril-6100911

Diety ubogie w węglowodany i bogate w tłuszcze, jak np. popularna ostatnio dieta Atkinsa czy dieta Kwaśniewskiego, mogą zwiększać ryzyko chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań brytyjskich. Informację na ten temat podaje pismo „Diabetes”.



Witamina B3 może potencjalnie znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji grzybiczych – wynika z badań naukowców z Kanady, o których informuje czasopismo „Nature Medicine”.



Witamina C spożywana w dużych ilościach może uodparniać na dnę moczanową, bolesną chorobę stawów, niegdyś nazywaną podagrą – informuje pismo „Archives of Internal Medicine”. Dna moczanowa jest chorobą złożoną i u różnych osób mogą występować różne objawy, najczęściej są to: podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, ataki ostrego zapalenia stawów,



Palacze częściej chorują na łuszczycę i przebiega ona u nich ciężej – informuje „American Journal of Medicine”. Łuszczyca jest chorobą, w której naskórek zbyt szybko rogowacieje i się łuszczy. Na skórze powstają czerwone, łuszczące się plamy – choroba może ustępować i nawracać, niekiedy trwa całe życie. Czasem towarzyszy jej łuszczycowe zapalenie stawów. Palenie zwiększa ryzyko […]



piwo-1341023

Regularne spożywanie piwa wiąże się ze wzrostem ryzyka rozwoju łuszczycy – ostrzegają naukowcy na łamach pisma „Archives of Dermatology”. Łuszczyca jest powszechnym immunologicznym schorzeniem skóry. Związek spożycia alkoholu z ryzykiem pojawienia się łuszczycy lub pogorszeniem się stanu chorobowego był podejrzewany od dawna. Z obserwacji wynika na przykład, że spożycie alkoholu może nasilać objawy łuszczycy.



Gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie komórek środbłonka naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy – donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru pisma „Heart”. Gorzka czekolada, w przeciwieństwie do mlecznej, jest twardsza, ciemniejsza i mniej słodka, gdyż zawiera więcej miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego (nawet ok. 74 proc.).



Depresja może mieć związek z miażdżycą Od dawna wiadomo, że depresja, gniew i inne negatywne emocje mają związek z podwyższonym ryzykiem choroby wieńcowej,



Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję