Aktualności

Sok z Aronii Autor Jakub Babicki

Owoce z aronii są bogatym źródłem pektyn (0,6-0,75%), cukrów (do 10,8%), kwasów organicznych (0,7-1,3%). Około  100 ml soku zawiera 12 mg żelaza i 0,0064 mg jodu. W soku znajdziemy również mangan, molibden i miedź.  Bioflawonoidy zawarte w owocach wykazują działanie przeciwwysiękowe i ochronne na naczynia krwionośne. Poza  tym owoce są pokaźnym źródłem antocyjanów i flawonoidów (1200-5000 mg%), kwasu chlorogenowego,  neochlorogenowego i kwasu kawowego. Kwasy te działają ochronnie na wątrobę, nerki i trzustkę, a także wywierają silny  wpływ żółciopędny i antybakteryjny. Szczególnie ciekawe są właściwości hamujące rozwój bakterii opornych na  antybiotyki.

Substancje aktywne zawarte w soku aroniowym przyspieszają regenerację komórek wątrobowych. Antocyjany i  flawonoidy aroniowe poprawiają krążenie krwi w mózgu oraz krążenie oczne, wieńcowe i kończynowe. Na uwagę  zasługuje również aktywność antyagregacyjna, czyli osłabianie zdolności trombocytów do tworzenia skrzeplin.  Ponadto uszczelniają i wzmacniają nabłonki oraz śródbłonki naczyń krwionośnych. Są w stanie wyciszyć lub  złagodzić wiele objawów alergii i różnych chorób autoimmunologicznych. Pektyny aroniowe działają jako  prebiotyk i chronią nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Dobrej jakości sok z aronii obniża ciśnienie krwi, a  także działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie i ogólnie odtruwająco na organizm. Poza tym obniża poziom lipidów  i cholesterolu we krwi oraz pobudza procesy krwiotwórcze.

Wskazania: osłabienie organizmu, miażdżyca, anemia, zaburzenia krążenia kończynowego i mózgowego, zaburzenia  pamięci i funkcji kognitywnych, alergie, przeziębienie i grypa, zakażenia bakteryjne, zaburzenia trawienia,  nadciśnienie, otyłość i początki zmian patologicznych w naczyniach krwionośnych, angiopatia, zapalenia  naczyniówki, tęczówki i siatkówki.

719 wizyt(y)

sr-fb-share-8543320 sr-print-4359183sr-pdf-7710817sr-email-8966470