Aktualności

Sanatoria z profilem leczenia układ krwionośny



Sok z Rokitnika Rokitnik to znana i niezwykle ceniona od dawna roślina lecznicza, zwana „złotem Syberii”. Owoce rokitnika  zasobne są w witaminy z grupy B, witaminę E (do 150mg%), witaminę C (50-200 mg%), karotenoidy, czyli  prowitaminę A (do 250 mg%). Zawierają również do 8-14% oleju tłustego, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy,  sterydy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (głównie […]



Jerzy Zięba w Polskiej Akademii Zdrowia Misją Polskiej Akademii Zdrowia jest pomagać ludziom i dzielić się wiedzą jak żyć zdrowo. PAZ jest Stowarzyszeniem działającym na zasadzie „Non Profit”. Polska Akademia Zdrowia 35-064 Rzeszów, ul. Mickiewicza 1 KRS 0000498746, NIP 813-36-87-141, Regon 181077284 Nr konta bankowego: 75 8642 1126 2012 1142 4048 0001 Zapraszamy do nowego cyklu spotkań pod […]



Jedną z mniej znanych cech wiśni jest to, że są naturalnym źródłem melatoniny, hormonu, który pomaga w regulacji cyklu snu.



Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.



Kobiety, które przez całe wakacje unikały słońca, dwukrotnie częściej umierały w wyniku różnych schorzeń, w porównaniu z paniami, które opalały się codziennie. – wynika z badań szwedzkich naukowców.



Chelatacja, chelatowanie, chelacja (gr. chele – kleszcze, szczypce kraba) – reakcja chemiczna tworzenia chelatu czyli kompleksowego związku chemicznego o cząsteczce złożonej z organicznej struktury pierścieniowej wielopodstawnego ligandu (pochodzącej z tzw. chelatora, czyli czynnika chelatującego) i związanego z nią kilkoma wiązaniami jonu centralnego – kationu metalu. Nazwa nawiązuje do chwycenia kationu jakby w kleszcze wiązań struktury […]



Od tysięcy lat cieszy się uznaniem jako przyprawa i roślina lecznicza. Jego różne odmiany można z powodzeniem uprawiać na działce i w przydomowym ogródku. Jedne z nich dla ozdoby, inne dla wzbogacenia naszej codziennej diety. Coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że czosnek może odgrywać znaczącą rolę w ograniczania niekontrolowanych procesów komórkowych prowadzących do powstawania raka. […]



gril-7939519

Diety ubogie w węglowodany i bogate w tłuszcze, jak np. popularna ostatnio dieta Atkinsa czy dieta Kwaśniewskiego, mogą zwiększać ryzyko chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań brytyjskich. Informację na ten temat podaje pismo „Diabetes”.

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję