Aktualności

Owies w diecie obniża ryzyko choroby wieńcowej

owies-600x450-7864139

Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom „złego” cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca – wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich.

Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Teesside w Middlesbrough, którzy przeanalizowali dane zebrane w trakcie 10 różnych badań dotyczących wpływu produktów z pełnego ziarna na zdrowie dorosłych osób. Osiem projektów badawczych uwzględniało produkty z pełnego owsa. Łącznie w badaniach udział wzięło 914 osób, które miały przynajmniej jeden z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej.

Choroba wieńcowa serca jest jednym z najczęstszych schorzeń układu krążenia. Rozwija się w efekcie zwężenia naczyń krwionośnych (tzw. wieńcowych) odżywiających mięsień sercowy, co powoduje niedokrwienie serca. Jednym z poważniejszych czynników wpływających na ryzyko tego schorzenia jest wysoki poziom całkowitego oraz „złego” cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy naczyń. Zdaniem autorów artykułu, z analizy wynika, że dieta bogata w pokarmy z pełnego ziarna owsa może pomóc w redukcji stężenia cholesterolu we krwi i w ten sposób obniżać ryzyko choroby wieńcowej.

Naukowcy zaznaczają jednak, że wszystkie uwzględnione w analizie projekty badawcze trwały krótko (4-8 tygodni) i były prowadzone w małych grupkach pacjentów. Poza tym, większość była całkowicie lub częściowo finansowana przez firmy czerpiące zyski ze sprzedaży produktów zbożowych. Dlatego biorąca udział w badaniach dr Sarah Kelly, uważa, że potrzebne są długoterminowe, dobrze zaprojektowane badania oceniające wpływ owsa na ryzyko choroby wieńcowej. Więcej informacji na ten temat można uzyskać na stronie The Cochrane Library (www.thecochranelibrary.com), internetowego zbioru baz danych na tematy zdrowotne przeznaczonego dla pracowników służby medycznej.

 Źródło: PAP – Nauka w Polsce

2 912 wizyt(y)

sr-fb-share-2425021 sr-print-2166282sr-pdf-6324960sr-email-8095446