Aktualności

Jagody – samo zdrowie | Kuracjusz24.pl

  • sanatorium-wital-7649566

    okiem kuracjusza Zanim napisz kilka słów 0 tym ośrodku nadmienię, że pobyt w nim uważam za… delej

    sanatorium-wital-7649566

  • html-bg-660x247-1023208

    ,Zielone wzgórza nad Solina i zapomniany ścieżek ślad”… . . Gospodarstwo Agroturystyczne Edward… delej

    html-bg-660x247-1023208

  • jagoda_01-8701918

    Chyba każdy wie, jak smakują jagody. Tymczasem o dobroczynnym wpływie na zdrowie tych leśnych owoców… delej

    jagoda_01-8701918

  • sony-dsc-47

    Szybko się niestety kończy to co fajne :(. Jeszcze tylko spacer po plaży, jakieś lody i czas się… delej

    sony-dsc-47

  • gienek_loska_wygrany-2374462

    W turystyczne, często odwiedzane zakątki naszych miast, wrosła muzyka… Graja wszyscy, muzycy z wykształcenia,… delej

    gienek_loska_wygrany-2374462

  • serce-6010635

    O sercu mówi się wiele – od dawna jako o symbolu miłości i dobroci, ostatnio też dużo uwagi poświęca… delej

    serce-6010635

  • imagescaoib97e-6620967

     Papież poeta 1985 r.  pielgrzymka górali ofiarowana papieżowi sosnę, posadzono ją w ogrodzie… delej

    imagescaoib97e-6620967

  • udar-5497940

    Udar mózgu jest to nagłe ogniskowe lub uogólnione zaburzenie czynności mózgu wywołane uszkodzeniem… delej

    udar-5497940

  • sony-dsc-48

    okiem kuracjusza W sanatorium „Bałtyk” byłem we wrześniu 2009 roku. Nie był to dla mnie łatwy… delej

    sony-dsc-48

Napisał: moderator – 26 czerwca 2011 1 Comment

VN:F [1.9.10_1130]

Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Chyba każdy wie, jak smakują jagody. Tymczasem o dobroczynnym wpływie na zdrowie tych leśnych owoców nie zawsze pamiętamy. A powinniśmy.

Jagody zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę C, dużo składników mineralnych, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Świeże owoce działają rozluźniająco przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowo. Przeciwdziałają zapaleniu jamy ustnej. Owoce suszone podaje się do leczenia biegunek. Liście wykorzystuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego.

Te leśne owoce, będące źródłem naturalnych antyutleniaczy wykorzystywane są w walce z chorobami nowotworowymi. Głównie dzięki antocyjanom – barwnikom, które powodują, iż jagody są niebieskie, mają one również pewien wpływ na zahamowanie procesu starzenia, poprawiają funcjonowanie mózgu oraz zapobiegają chorobie Alzheimera. Dobroczynne antocyjany poprawiają również wzrok, pomagają w regeneracji siatkówki oraz niwelują zmęczenie oczu. Spożywanie jagód jest polecane kierowcom i osobom spędzającym długie godziny przed komputerem.

To owoce niskokaloryczne. 100 g jagód to tylko 60 kcal. Wykorzystuje się je też jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi – redukują zły cholesterol, (LDL) a wspomagają tworzenie dobrego (HDL).

Zmniejsza się w ten sposób ryzyko powstawania chorób sercowo – naczyniowych, niebezpieczeństwa wylewów, zmian miażdżycowych oraz wystąpienia otyłości.
Należy jednak pamiętać o tym, żeby nie spożywać tych smacznych i zdrowych owoców po zerwaniu prosto z krzaka. Jagody zawsze należy myć przed zjedzeniem, żeby nie narazić się na groźną chorobę – bąblowicę.

Źródło: GK24.pl

Autor: Magdalena Mikołajczyk, magda.mikolajczyk@gk24.pl