Aktualności

Magnez a zdrowie – kuracjusz24.pl



Naukowcy ostatecznie doszli do wniosku, że pierwiastek ten rzeczywiście ma wpływ na poprawę zdrowia. Zaobserwowano, że zawartość magnezu w płynie mózgowo-rdzeniowym osób z lekooporną depresją oraz pacjentów którzy próbowali popełnić samobójstwo, była mniejsza niż u osób zdrowych.



Właściwości miodu zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.



truskawki-e1399968401503-5644909

Dlaczego warto jeść truskawki? Bo stanowią źródło cennych wartości odżywczych. W truskawkach jest więcej witaminy C niż w cytrynie, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witamina A oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez.



Dzięki unikalnej kompozycji i dużemu stężeniu naturalnych składników mineralnych takich jak m.in. sód, wapń, magnez, jod, chlorki i siarczany, solanka posiada niespotykane walory lecznicze, które docenione zostały już ponad 320 lat temu.



Ustrońska Solanka – Dar z głębi ziemi Dewońska solanka termalna z Ustronia wydobywana jest od 30lat odwiertami U-3, U-3A z głębokości ponad 1700m. Złoże wody leczniczej „Ustroń”, z którego pochodzi nasza termalna solanka, zaliczone jest do wód leczniczych rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 14 lutego 2006r. (Dz.U. Nr 32, poz. 220 z dnia 14 lutego […]



Zatem co zrobić kiedy rozpoznajemy u siebie pierwsze objawy przeziębienia bądź grypy? Przede wszystkim do picia przygotowujemy sobie, opisaną wyżej, miksturę rozgrzewającą i pijemy przez cały okres kuracji. Bardzo ważnym elementem jest również stała stymulacja i regeneracja systemu odpornościowego



Żegiestowskie wody mineralne Założenie i późniejsze dzieje Uzdrowiska Żegiestów Zdrój są nierozerwalnie związane z istnieniem na tych terenach wód mineralnych. Wprawdzie złoża wody w Żegiestowie nie są niczym niezwykłym, gdyż występują one praktycznie w całej Dolinie Popradu, lecz w powiązaniu z niezwykłym położeniem Żegiestowa, bliskością rzeki i urokliwym krajobrazom uczyniły z naszej miejscowości niegdyś bardzo […]



Gorzka czekolada poprawia funkcjonowanie komórek środbłonka naczyń krwionośnych i płytek krwi u palaczy – donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru pisma „Heart”. Gorzka czekolada, w przeciwieństwie do mlecznej, jest twardsza, ciemniejsza i mniej słodka, gdyż zawiera więcej miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego (nawet ok. 74 proc.).

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję