Aktualności

Cholesterol – kuracjusz24.pl



Jerzy Zięba w Polskiej Akademii Zdrowia Misją Polskiej Akademii Zdrowia jest pomagać ludziom i dzielić się wiedzą jak żyć zdrowo. PAZ jest Stowarzyszeniem działającym na zasadzie „Non Profit”. Polska Akademia Zdrowia 35-064 Rzeszów, ul. Mickiewicza 1 KRS 0000498746, NIP 813-36-87-141, Regon 181077284 Nr konta bankowego: 75 8642 1126 2012 1142 4048 0001 Zapraszamy do nowego cyklu spotkań pod […]



Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, posiada też dobroczynne działanie w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Jest bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas i lecytynę.



Imbir lekarski (łac. Zingiber officinale) To bylina dorastająca do 1,3 metra wysokości o długich, lancetowatych liściach. Jego krajem pochodzenia jest najprawdopodobniej Malezja. Uprawia się go w krajach tropikalnych i zbiera po roku wegetacji. Surowcem jest kłącze imbiru, które jest wszechstronnym i pewnym w działaniu lekiem.



Chelatacja, chelatowanie, chelacja (gr. chele – kleszcze, szczypce kraba) – reakcja chemiczna tworzenia chelatu czyli kompleksowego związku chemicznego o cząsteczce złożonej z organicznej struktury pierścieniowej wielopodstawnego ligandu (pochodzącej z tzw. chelatora, czyli czynnika chelatującego) i związanego z nią kilkoma wiązaniami jonu centralnego – kationu metalu. Nazwa nawiązuje do chwycenia kationu jakby w kleszcze wiązań struktury […]



Od tysięcy lat cieszy się uznaniem jako przyprawa i roślina lecznicza. Jego różne odmiany można z powodzeniem uprawiać na działce i w przydomowym ogródku. Jedne z nich dla ozdoby, inne dla wzbogacenia naszej codziennej diety. Coraz więcej dowodów naukowych sugeruje, że czosnek może odgrywać znaczącą rolę w ograniczania niekontrolowanych procesów komórkowych prowadzących do powstawania raka. […]



Czy tego chcemy czy nie, świat pędzi do przodu, a razem z nim wszelkie dziedziny życia codziennego. Nie jesteśmy w stanie przecenić nowych metod leczenia, pojawiających się co rusz w medycynie. Rozwój technologiczny stał się wyznacznikiem naszych czasów. Jednak, czy właśnie taki stan rzeczy nie nakazuje nam spojrzeć wstecz, by z przeszłości wydobyć to, co […]



tluszcz-e1353761428633-5057376

Tłuszcz tak jak wszystkie inne składniki odżywcze jest bardzo ważny dla naszego organizmu, ale musimy pamiętać żeby spożywać go w małych ilościach i wybierać takie produkty, które dostarczą nam tłuszcz zdrowy jak np. oliwy, orzechy, ryby. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dieta ludzi na całym świecie była bogata w ryby.



Skrzyp polny jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, co czyni z niego zioło o wyjątkowych właściwościach pro zdrowotnych i zapobiegających przedwczesnym procesom starzenia. Skrzyp polny działa przeciwbakteryjnie, remineralizująco i regenerująco. Ziele jest cennym źródłem flawonoidów, potasu i krzemu, którego duże ilości niezbędne są w prawidłowym funkcjonowaniu tkanek szybko rosnących, czyli występujących w skórze, włosach i […]

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.Akceptuję