Rehabilitacja Sanatorium

Sanatoria i uzdrowiska

Sanatorium turnusy rehabilitacyjne

Rehabilitacja sanatoria i turnusy rehabilitacyjne w uzdrowiskach

Tradycja czy nowoczesność? (7 wpisów)

Topic tags: rozwiń temat
  • Profile picture of kazeka kazeka said 1 rok temu:

do otworzenia tego tematu sprowokowało mnie pytanie @aggawa72, co grać na pogrzebie,”Grupa muzyka temat religia” bo czym innym jest to pytanie jak nie pytaniem z tytułu? Nowoczesność, niesie w sobie dobro, a zalet wyliczać można miliony, czy jednak tradycje nie wynikają z jakichś wypraktykowanych przez wieki mądrości?

• Profile picture of Reklama Reklama said 1 rok temu:

myślę że mądrość polega właśnie na umiejętności wyboru, miedzy nowoczesnością a tradycją. Szkoda tylko że młodzieży, często pozbawia się możliwości dokonywania takich wyborów, bo jakoś coraz mniej w dzisiejszych czasach pielęgnowania tradycji. Powiedział bym nawet że coraz częściej dochodzi do jej przekłamywania, przykładem mogą być choinki już w listopadzie, w moim domu ubierało się choinkę w wigilię rano. Reklamy trąbią o “tradycyjnym żurku z torebki” :) . Takich przykładów można podawać krocie.., A co to jest tradycja? Czy można zastępować tradycje nowoczesnością? Może w Święta Bożego Narodzenia, tradycyjnie dzielić się jajeczkiem jak to pokazał Bareja w kultowym już filmie “Miś” :) ? p.s. nie wiem dlaczego skupiłem się na świętach, hm, mam jednak nadzieję że to wymowny przykład…

• Profile picture of kazeka kazeka said 1 rok temu:

Sabiii, nie zgodzę się z Tobą!!! Może przykłady kulinarne, niebyły zbyt szczęśliwe… (nie będę ich komentował) Ważna jest tradycja, dbanie o pewne niezmienne formy wspólnego życia. Coś stałego, do czego się wraca jak do domu. Nie do mieszkania. Autor: Katarzyna Grochola, Podanie o miłość lepiej bym tego nie napisał, chcąc mieć jakaś tożsamość, czy to narodowa, czy rodzinna, często (może nieświadomie) odwołujemy się do norm, które nam kiedyś przekazano. Bez nich chaos… To właśnie dzisiaj ma miejsce. Nikt nie mówi, że nie należy się otwierać na nowe, ale jednocześnie zapominać o sprawdzonych wartościach to moim zdaniem głupota. Tradycja to ta wartość która nas łączy, daje punkt odniesienia, tradycja to niepodważalna wartość. Hi nowoczesność bez tradycji by nie istniała, bo nie miała by punktu odniesienia :)

• Profile picture of anonimus anonimus said 1 rok temu:

Tradycja to mądrość, a nowoczesność to często tylko moda

• Profile picture of Jacek Jacek said 1 rok temu:

Szedłem sobie kiedyś ulicą. Koło mnie szła para młodych ludzi w wieku ok. 20 lat. Ona do swojego chłopaka wiesz ile czasu stracimy bo MUSZĘ być z rodzicami na wigili. Uboga dziewczyna strasznie uboga. Myślę, że TRADYCJA ( Skrzypek na dachu) jest bardzo bardzo ważna. Bez niej nie ma nas. Pieknie napisał o tym Gość powyżej kwintesencja tego co to jest.

• Profile picture of izabelka izabelka said 12 mies. temu:

Czym jest tradycja? Przekazywaniem kolejnym pokoleniom treści kultury: wytworów ludzkich, obyczajów, poglądów, wierzeń, sposobów myślenia i zachowania, norm społecznych, uznanych przez zbiorowość za społecznie doniosłe dla jej współczesności i przyszłości. Jednym słowem całokształt duchowego i materialnego dorobku danego społeczeństwa. Nowoczesność kojarzy mi się z: cywilizacją przemysłową, ze światem nadmiernie formowanym przez ludzkie działania, funkcjonowaniem skomplikowanych instytucji gospodarczych i politycznych, z gospodarką rynkową, z wielowymiarową globalizacją, z wymogiem zaufania do złożonych systemów technicznych, z podejmowaniem różnych, nowych form ryzyka, z inwigilacją życia obywateli, z kulturą masową, z przekrętem wszelkich wartości. Żyjąc w czasach nowoczesnych mamy dostęp do dóbr jakie niesie rozwój różnorodnych technologii, różnych form kształcenia, leczenia, prawie nieograniczony dostęp do potrzebnych nam informacji, komunikacji….Grzechem byłoby nie korzystać z osiągnięć nowoczesności. Ale, ale, są sfery życia, w których coraz częściej zaczynamy tęsknić do tradycyjnych ich form. Coraz częściej wracamy do smaków domowej kuchni z dzieciństwa, elementów z drewna i cegły w architekturze. Bardziej, niż mieszkanie w bloku, apartamentowcu, nęci nas zamieszkanie w domku jednorodzinnym. Tęsknimy za bezpośrednim kontaktem z dziką przyrodą, posiadaniem wytworów wykonanych nie na masowa skalę, kontaktem z wytworami kultury wysokiej zamiast masowej. Nowoczesność nie sprzyja zachowaniu wysokich standardów wytworów tej pierwszej, bowiem w trosce o zbyt tworzone są coraz rzadziej wartościowe, autentyczne „dzieła twórców”. Nie musimy się czuć winni wobec naszych rodziców i dziadków, którym kiedyś było ciężko osiągnąć cokolwiek, którzy nierzadko zarzucają nam , że mamy łatwiej. Jednakże świadomość osiągnięć kulturowych, pamięć o dobrodziejstwach, których autorami byli nasi przodkowie, to nasza powinność, leżąca jednocześnie w naszym interesie. Pozwalając nam na budowanie tożsamości, świadomości swoich korzeni, które nie pozwolą zapomnieć „skąd przychodzimy, kim jesteśmy, dokąd zmierzamy”, są „solą” tego co tworzymy, jeśli tworzymy. P.S. Na swoim pogrzebie chciałabym by mi zagrano ulubiony utwór L. Amstronga “What a wonderful world”.;))

• Profile picture of DB DB said 11 mies., 3 tygodni temu:

Uwielbiam takie ‘rozmowy’ … polityką nie pachnące.
    Dzięki.